Vizija in poslanstvo

Športno društvo Novinar je do danes zraslo v izjemno organizacijo, ki na podlagi desetletij izkušenj in s še vedno mladostnim zaletom opominja na vlogo alpskega smučanja kot popularne zimske prostočasne dejavnosti, uspešno dviguje množičnost te športne panoge, izobražuje učitelje alpskega smučanja ter vzgaja uspešne tekmovalce.

Vodstvo in člani Smučarskega društva Novinar se bomo zato tudi v prihodnosti zavzemali za:

  • popularizacijo smučanja med občani, predvsem med mladimi;
  • napredek pri razvoju smučarskih disciplin;
  • plodno sodelovanje s strokovnimi organizacijami s področja športa;
  • največjo mero strokovnosti pri svojem delu;
  • spoštovanje etičnih in moralnih načel na področju športne dejavnosti;
  • strokovno izpopolnjevanje članov društva in izmenjave domačih ter mednarodnih strokovnjakov.

Račka

Smučarsko društvo Novinar so davnega leta 1957 ustanovili novinarji Pavlihe. Kot se za prave humoriste spodobi so v šali že takrat za logo društva zamislili raco, ki smuča. Društvo bi naj bila samo še ena novinarska raca, ki pa že 60 let zelo uspešno deluje na področju smučanja in športa na sploh.

Račka nas tako spremlja že ves čas v našem logotipu, v zadnjem času pa se nam je pridružila še simpatična maskota Račka, ki ima zelo rada otroke. Z njimi rada telovadi, smuča, rola, pleše ali pa se samo malo pozabava. Račko športanje navdušuje in želi postati prava vzornica vsem in jih spodbuditi, da bodo tudi sami postali športniki. Kjerkoli boste srečali našo Račko vam bo z veseljem dala petko, lahko jo boste objeli in se seveda slikali z njo. Račka z veseljem pride na obisk tudi v vrtec, šolo oziroma kamorkoli, kjer so razigrani otroci in se z njimi zabava.

Zgodovina

Leta 1957 se je v uredništvu Pavlihe porodila zamisel o ustanovitvi novinarskega smučarskega kluba. Pobudnika sta bila novinar – karikaturist Milan Maver in komercialist Jože Uršič. Prvotni namen društva je bil navdušiti za smučanje čim več novinarjev in s tem poskrbeti za njihovo rekreacijo pozimi. In ustanovljen je bil Smučarski klub Novinar.

Pozimi istega leta je bil organiziran smučarski tečaj na Komni, ki ga je vodil Milan Maver. Sledili so tečaji v Kranjski gori, najpomembnejši pa so bili smučarski izleti, ki so bili vedno množično obiskani. Število članov je postopoma naraščalo ne samo iz novinarskih vrst. Kmalu se je pojavila potreba po ustanovitvi mladinske in pionirske selekcije, kjer je že v prvih letih obstoja kluba Novinar na tečajih sodelovalo nekaj sto pionirjev in mladincev. Mnogi med njimi so se tako navdušili za smučanje, da so začeli redno trenirati in postali tekmovalci. Nekoč zgolj smučarski klub novinarskih navdušencev se je razvil v uspešen tekmovalni klub vzhajajočih smučarskih zvezd.

Smučarski klub Novinar je nezadržno širil svoje vrste in dosegel skoraj neverjetne uspehe tako v množično rekreativnem kot na tekmovalnem področju. V letih svojega obstoja je postal eden najvidnejših klubov pri nas.

Zapisal Jule Vrbič ob 20. obletnici kluba